winning11

查看: 10610|回復: 5

[師弟報告] 師弟手記之 首試水圍村【碧海雲天】

升級  30.67%

三星會員

2010 年 4 月 28 日 是這間 B 水雲天 首天開業 的日子
小弟有鋪試新場的癮 , 由於工作關係 , 趕不上下午六時正式營業時去
小弟一向在凌晨時份才出動 , 今天也不例外 , 一如以往在凌晨某時才出發

由水圍村南面入口入 , 即水都酒店外面 , 基本上是好易找到
大大個招牌 , 一定見到
經過 天天海鮮酒樓 , 沿路行 , 約一分鐘左右便到正門

入門口 , 已有咨客示好 , 一句 歡迎光臨 , 就開始首試新場了

拿過匙牌 , 先步行上二樓 LOCKER 區更衣
LOCKER 區的裝修算得上眼前一亮 , 絕對有花個心思的
脫光衣服 , 又要從第二條樓梯向一樓浴區出發 , 都幾唔連慣 !!

浴室 , 一排 8 格 , 共兩排 16 格 , 一般應該夠用
沐浴露用 滋彩
洗髮水用超市買的 漂柔
暫時肯定是用正品 , 希望日後仍可保持

花灑頭 , 用最多場用的大頭可調出水角度
水力絕對無問題

浴格面積適中 , 但去水不夠快 , 要改善

水池得兩種溫度供選擇 , 面積不叫大也不算細 , 合格了

另外 乾蒸房也叫幾大
濕蒸房就叫適中

二次更衣後 , 乘電梯上三樓休息室
出電梯便是餐廳 , 非大那款 , 應該可同時供 50人左右用餐吧

凌晨時份 , 休息室都幾多人 , 近九成半滿 , 估不到首天已有那麽多人
好多人在睡覺 , 好難得才在無煙區找個位

附近休息位 , 好多人在休息

場內裝修加上燈光的調教 , 令人幾舒服

遠遠望望 , 睬耳技師的短裙工衣 , 幾吸引呀

服務員到 , 幾有禮貌 , 但略厭生硬左少少
首天營運 , 算好好了
問我飲乜食乜水果 , 我點了杯凍檸茶作測試
茶味可以 , 但略甜 , 水果 , 都是應該有的便會有

見鬆腿幾划算 , 每鐘 30 元 , 試左至算
技師到 , 相頭一般 , 但就好健談。。。

呢道鬆腿是默認用 BB 油推的
油的質量是一般般 , 推油時唔算太到位
首天營業 , 我也體諒技師們未熱身好 , 有生疏感
幫我鬆腿的 JS , 剛好做我是第七個鐘
我向她話 : 唔錯了
JS 話剛才在包房鬆腿 , 才鬆了兩個鐘 !!
我鬆了一個鐘 , 見唔多到位 , 便算了

看看網吧 , 太迫了 , 太無私隱可言 , 我就唔多欣嘗這個設計

美式波檯 , 未知試業了未 ?

決定上房了 , 試場就順便試試底線 , 挑了養身保健 , 現價 168 元雙鐘
由於無熟技師 , 就求其由他們安排
上了五樓按摩房
走廊幾長 , 全用地毯 , 幾安靜

日式房 , 無太大花巧裝修 , 門可鎖 , 睡覺又幾舒服
但有樣幾搞笑的 , 日式房不提供紙巾及垃圾筒 , 是小弟縱橫眾多休閑場 , 首次見到的 !!!

技師到 , 樣子 .....唉 !! 算把啦 !!
自我安惠 : 我來養身 , 有好技巧便算吧 !!
呢道養身 , 用一枝香薰油 + 一枝叫魔力膠
手法是到位的 , 推 PAT PAT 時已感受到
反身亦是主攻推胸及要養身的部份 , 整體感覺唔錯
由於是首試報告 , 我也不想在此部份寫太多了

各方好友可以用 PM 向我索取此部份的細節 , 主題寫 2010-09 part 2
是否回覆 , 由本人作最終決定

100 分鐘好快過

去完廁所尿尿便大覺睡

男廁 , 用近似水天的尿兜 , 一次尿尿 , 此沖水會散開的 , 會弄濕尿尿的人 , 是一個失敗的尿兜

廁格唔大唔細

下午睡醒
在休息室 hea 了一會
看 有線電視新聞台 , 絕對是我的精神食糧

還有 18 台

體育台

球彩台

HMC 1 台

電影一台

澳門博覽台

以有線頻道之多 , 跟得上各水字豪場

呢道 D 美容妹 , 算可以 , 青春少艾
呢兩個都有向小弟推銷

hea 左陣 , 順便修修我對 天殘腳
修腳幾划算 , 25 元

hea 多陣便走了

前台幾大幾空曠

最後買單 三百幾

簡評 :
硬件絕對與時並進 , 唔錯 , 整體評 , 我給 85/100
服務 , 以首天營業 , 沒有亂的感覺 , 禮貌足夠 , 我給 88/100
食品 , 無試過 , 最怕第一天試食 , 多數唔 OK , 留下次試
大堂技師 , 望了很多個 , 真的什麼款都有 , 請大家在首月份不要寄望太多
全身技師 , 只碰了一個 , 樣唔得 , 但手勢就令我滿意的

鍾意試新場的一群 , 是一試無妨
對服務有奄尖的要求 , 仍可一試
對技師有奄尖的要求 , 六月才去比較好

有讚
新場開張 , 場內嗅不到天拿水等裝修味 , 讚
新場開張 , 服務算到位 , 讚
按服務鐘 , 服務員好快到 , 讚
超多有線電視台 , 讚
大堂項目偏較划算 , 按多幾個項目都是消費合理 , 讚

有彈
休息室未有 wifi 供應 , 彈
網吧冇私隱 , 彈
按摩房樓層廁所 , 尿兜灑水弄濕人 , 彈
按摩房樓層廁所用鏡門 , 及內裡太多鏡 , 彈
二次更衣 , 大碼拖鞋欠奉 , 彈

試業收費簡介 ( 我猜整個五月均是試業價 , 不收加一服務費 )
中式 = 88 元雙鐘
泰式 = 98 元雙鐘
日式 = 128 元雙鐘
中醫 = 128 元雙鐘
養身保健 = 168 元雙鐘 100 分鐘

大堂項目 25 - 35 元不等

師弟
2010 年 第 9 篇 正骨報告

升級  27.41%

二星會員

係呢?有冇關口車免費接送?

升級  86.67%