winning11

查看: 5614|回復: 10

[silver koo報告] 西部通道+南山區五星骨場:東方雅典一行

升級  7.67%

三星會員

前序:上個星期西部通道終於都開通左啦,我地上去玩又多一個選擇,咁就梗係要去睇下啦!!咁同某師兄傾開佢就話帶我去南山區一個酒店水療場見識一下啦,於是就約實左星期五出發!!!

星期五收工坐車去到屯門市中心落車,但小弟對屯門真係一d都唔熟,唯有打電話俾師兄問下,跟住依師兄指示行到去屯門時代廣場對面嘅輕鐵站4號月台行落去,行前d就可以見到城巴B3X嘅巴士站,響站附近已經見到呢個桑拿場派發緊宣傳單章,勁!!去到站頭就掛住有關西部通道3條巴士線路線資料:

上咗車,等左10分鐘左右開車,一出屯門好快就上到西部通道,上到去記得之前睇過資料附近風景好似幾正,但係夜晚(當時8點左右)就除左通道燈火通明之外,大橋四周都係漆黑一片,只有遠處零碎燈光.........   ,本案預算25分鐘車程,結果15分鐘就到左,好快!!一直向前行就係深圳灣口岸,入去之前梗係影下d新環境先!!

可能係因為呢個關仲係新,而且交通又唔方便,入到去關口冷清非常:

入境處個哥哥仲可以得鳩閒到托住個腮等運到,真係連E道都唔使用住,等我俾d野佢做下先  ,完成香港過關之後直行唔使1分鐘就到左大陸關,一地兩檢果然好方便,讚 !!兩邊之間由一道鐵閘相隔,而且舖鮋階磚唔一樣,行過一睇就知!!過埋大陸鮋自助通道一直行就可以出到去,成個過程唔使3分鐘,好方便!!行到出去右手邊聽聞係可以去中山,廣州鮋大巴站,但可惜小弟去到果陣好似已經啱啱收左,所以無確實資料在手...........  ,再直行出閘就可以去到巴士,的士站,一出去已經見到師兄同佢朋友響度等緊小弟,大家一見即寒暄一番,而小弟亦順便四圍觀察一下:

啱啱去到見到的士站都好多人等緊:

四圍睇完,發覺新口岸配套頗為不足:1.搵張椅坐下都無,2.除左有個好暗鮋toilet之外,四圍都無任何簷蓬,各位最好一傘傍身!3.無任何小食亭/士多,各位可以想像一下好似而家30多度氣溫鮋情況之下需要苦侯巴士/的士,又口渴都好慘 ,最好買定支蒸餾水先過關!!跟住亦有留意巴士線鮋開車時間,平均3條線(90號,245號同機場線8號)每班車約15-20分鐘一班,都叫可接受啦............跟住師兄call左桑拿場鮋接送車黎新口岸接我地過去,等左一陣接送車黎到,都係好似其他桑拿場鮋七人車,上咗車穿過南山區街道,感覺規劃都幾似沙頭角,街道寬敞,而且衛生,亦比較少高樓大廈,而且馬路暢通,環境與羅湖,皇崗有好大分別,都幾適合各位享受寧靜,舒適鮋師兄去架  ,10分鐘左右,終於都到左今晚嘅目的地:東方雅典

去到門口落車,好快就有人開車門,四圍望下見到都有幾十個car park位,入口係用旋轉門設計,入到大堂都頗為寬敞,而且裝修都不錯,都夠光猛,一去到師兄同該場鮋老總打個招呼,繼而再寒暄一會,響大堂坐左陣,留意到個場都好多夫妻幫襯,亦以本地人為主..........再過一陣就入去換衫先  !!更衣室都好大,應該都有超過300個locker,換完衫去沖過涼先!!一入到去對正中央有1個大池,3個細池,其中1個細池係按摩魚池,落去浸每人要收$38/位,小弟對呢樣野唔係咁好,所以無去試............跟住池兩邊有4個蒸房(乾,濕,冰,藥蒸),再左右兩邊就係沖身房,兩邊共有20多個,但要留意右邊鮋好似又係d藥用性質鮋沖涼,好似又係要額外收費,各位入去要睇清楚(沖涼房外都有banner寫明!),沖涼先!!洗頭水係H&S同埋REJOICE,試完知道係堅野,good!!沖完身梗係去浸下先啦 !落到去唔係太多人浸緊,池旁邊有2張按摩椅,椅後有制開關,但係每次開左2分鐘左右就要再按一次制先可以開番,好似有d麻煩  ,而且水池太淺,只係浸到大腿,以大場嚟講就真係唔合格............

浸左一陣再試完濕蒸+冰蒸,再沖身換衫,到電梯口坐電梯上2樓,2樓係大廳,餐廳,諗住先入大廳坐陣,點知好full,未有位坐住,三人商議之下又見有d肚餓,所以改左去餐廳醫肚,一行到入去,嘩..............熄左大半場燈,仲以為佢地玩燭光晚餐,定係就快打烊呀...............  ,唉...........搵左個位坐,望下個餐牌,再嘩..................點解只係得中菜食??? 而且仲要係湘菜為主    ,而且種類唔係咁多(唔多個60樣item,而且有d係鮑魚,燕窩等比例冷門少少鮋野),如果小弟得一個人去又唔食得辣鮋話睇怕都唔使食咯   ,加埋台+椅都係西餐擺設,但又用黎食中餐,感覺好似怪怪地..........但係肚餓都係要面對,結果都揀左幾個清淡少少鮋Å,再叫左白飯,白粥醫下個肚就算咯............

食完飯再返大廳,終於有位坐啦!!d椅係比較舊式,托腳位係可以摺埋,有獨立LCD電視,而且畫面可以360度旋轉,比較少見,坐底左周圍睇下,d客暫時都係以本地人為主,回過神服務員問我飲唔飲野,小弟就點左杯凍奶茶+水果,再搵人洗個腳先!!好快水果同飲料都到左,飲落杯凍奶茶出乎意料地好飲,因為好多骨場(由其細場)d奶茶,檸茶,咖啡都難飲非常,沖出黎鮋技術差到不得了,相信好多師兄都會同意吧!!水果都新鮮!!不過等左好耐(都成20分鐘)先有人黎按,師兄友人同我都係輪牌,而師兄就搵相熟技師,同我按果個小肥,都幾夠力,過程都有說有笑,好快就過左60分鐘,再望下周圍d洗腳妹,好多都幾得喎,可以考慮下溝番件先!!

幫小弟按腳嘅技師:

幫師兄按腳嘅技師(真人正好多!):

按完腳,再同師兄及友人再吹多陣水,見果陣都成1幾點,決定上去按摩,但係都睇下d收費先,印象中好似係咁:
中式:138/90min
泰式/中醫:148/90min
香熏推油/韓式:158/90min
好似仲有個雅典風情,唔記得幾錢,好似差唔多,
同埋好似有SPA美容,好似全部都係$300樓下,而且響個場都見到唔少女賓,我諗我係女人都會去試下!!  

響電梯見到嘅<新雅典風情>:

結果決定試下香熏推油,由大廳再坐電梯上去3樓,由服務員帶左去一間中式雙人房,房內裝修都ok,好似酒店房格局,而且都算大間,但係個電視就竟然響床頭上面,咁即係比客睇定係俾個技師睇架???  等左陣技師到,係個中女黎,有d失望添..........都係按下背先,但係小弟嫌佢唔係咁夠力,結果都係要佢踏背,踏左一陣都舒服左d,跟住就開始推油,有綠茶,玫瑰等6種香熏油可以揀,小弟就揀左綠茶味,由背-->pat pat-->腿背-->大小腿-->手一直推,好快又過左90mins,過程中從技師口中得知如果唔多人就可以按2個鐘便可以留番響房瞓,星期六或者多客人就要3hrs先得,不過佢地都有睡眠區可以瞓,聽聞都可以鮋,同埋知道係有早餐送星期一至五係7-9點,星期六就係8-10點,按完再簽埋小費,就諗住瞓,發現房門係無方法可以lock鮋,唯有將匙牌同電話收落枕頭裹面,但係成身油淋淋的確唔係咁舒服,而且中式床比較細張,d手手腳腳好易飛左出床外面,再加上自己又瞓唔慣陌生床,所以成晚都瞓得唔係咁好.........到最後一次醒左都已經係9點35分左右,見又有d肚餓,落去食個早餐先!!

升級  7.67%

三星會員

出咗房諗住落番1樓刷牙先,但人有三急,就入咗lift口隔離個toilet,咦...........見到竟然有牙膏同牙刷喎,好咯,唔使又上又落咁辛苦,刷完牙落2樓中菜廳,就抄醒左師兄一齊落黎食野啦!!好快師兄就落到黎!!睇下餐牌有7款早餐選擇,小弟就揀左一份有珍寶腸,雞蛋,牛扒,炒米粉鮋早餐,而且白粥同荳漿係任添鮋,有番d西式野食下都好,但就真係唔明點解夜晚就無得食大家邊食邊吹陣水,師兄友人都黎埋,但係過左時間無得食  ,差唔多11點多,走番落1樓沖涼先,途經大廳,望左一望裹面無咩人............落到去沖完涼,換完衫,出到大廳埋單,之前已經聽師兄講過呢間場鮋接送車係每小時正1班,咁就坐住食支煙等下先  l!!見隻耳濕濕地,想拎張紙巾抹下,點知...............竟然無人refill

出面仲有2個知客,3個部長睇落都唔係太忙,但係小弟覺得呢d細節其實都應該留意..................不過我唔出聲就算,等到12點,接送車到達,小弟知道師兄有事要留在南山,所以自己先行離開,與師兄道別,登上接送車,先醒起都未講去邊度,司機問我想去邊,佢以為我要去皇崗口岸,但對小弟嚟講皇崗交通並不方便,所以向司機提出不如送小弟去最近鮋地鐵站,司機就話去世界之窗啦,小弟都同意,就向世界之窗出發!!沿途經過南山街道及深圳灣:

約10分鐘路程,終於到左世界之窗地鐵站口,同司機say bye ,又手痕影番幾張:

但係路面真係太熱,頂唔順,拿拿聲落番地鐵站,落到去等買車票,見到好多背心短裙,i like it!!  ,買完入閘,好快就有車,又坐正個熱褲妹對面,又再影張相:

坐左大約45分鐘,終於到左羅湖,因為趕回香港辦點小事,所以即時過關回港!!

全程使費:
公司-->屯門 $7.6
屯門-->新口岸(B3X) $11
食晚飯 每人約$60
香熏推油+送洗腳 $158+10%(服務費)=173.8-20(coupon)=154
小費 $10+30
locker $10
地鐵 $5
火車 $24.2
total: $311.8

後記+感想:
1.小弟之前無咩去南山區,如果比起羅湖同福田區,感覺南山區街道比較衛生,寬闊,而且樓宇比較有規劃,都幾舒適!!租屋住都可以考慮一下!!
2.新口岸暫時都只可以方便到屯門,元朗,天水圍鮋朋友,希望將來交通可以伸延更遠地方就正啦!!
3.東方雅典場內其實都有唔少配套,好似有:卡拉ok,剪髮,網吧,gym等,印象中剪髮都係RMB25,上網首小時free,之後每小時RMB10,其他大堂項目好似採耳,按肩都係RMB48-58,另外聽過技師講按$208果個會有埋前列線按摩,而且小費又可以簽到$100,唔通..............  希望有師兄可以提供資料!!
4.場內整體服務不俗,有客人行過都會躹躬打招呼,呢d家教藉得鼓勵,卻可惜大部份服務員都唔係咁識講廣東話,但聽d服務員講佢地每星期已經有公司提供鮋廣東話培瞓course,遲d溝通就問題不大!!
5.如果各位唔係咁鍾意食中餐,入場前可以到附近食肆醫左肚先!!
6.行過新口岸見到竟然有K場派傳單,小弟睇過價錢都OK喎,可以考慮!!如果玩完唔趕住走,又或者玩慣左羅湖,福田,其實南山區呢個場都係一個選擇!!
7.聽聞骨場有新招,接送車可以先送客人到南山其他地方,然後再響24小時內幫襯都得,但係會收押金!
8.響其他網站搵到張coupon,希望各位有機會去會用得著:

p.s.如果版主覺得似AD,唔該delete左張coupon.thank!

升級  48.67%

三星會員

幾正喎~~~~~~~~

升級  88.15%

二星會員

真係非常詳盡,多謝真實報告!

升級  34.33%

三星會員

果個什麼"雅典風情"既"養生十六式",係咪有D鬼馬呢?
C兄不如下次去發掘下呢!

升級  42.17%

三星會員

好詳盡好正既報告,頂番野先!
好野,你係得既!

升級  7.67%

三星會員

原帖由 肥佬 於 2007-8-6 10:50 PM 發表
果個什麼"雅典風情"既"養生十六式",係咪有D鬼馬呢?
C兄不如下次去發掘下呢!   

同埋我發現技師嘅小費單最多係可以簽$100,而且技師話俾我知十六式係包括前列線按摩,再加上房之間嘅玻璃係望唔清隔離既,所以應該會有老鼠

升級  7.67%

三星會員

原帖由 lonew523 於 2007-8-7 10:52 AM 發表
咁正經既,無野搞架?

以前就有,而家轉左老總應該只得鬼機only

升級  7.67%

三星會員

原帖由 lonew523 於 2007-8-7 11:47 AM 發表
邪場轉正場,例子好似唔多?

由其而家競爭咁大添,好多場都諗方法吸引d客幫襯,不過又可能南山無咩大場嘅關係喇,所以個老總諗住做番正派黎keep住d一家大細嘅客卦...............如果要去南山邪場,聽聞日月x都ok

升級  7.67%

三星會員

原帖由 lonew523 於 2007-8-7 12:17 PM 發表
南山真係未去過,搵次跟大家行下先

感覺幾似沙頭角,去世界之窗又近,而且聽聞沙井,南投同寶安好多平野等待發掘架!!

升級  2.17%

三星會員

很詳盡,謝謝!那風情餐的確耐人尋味.