winning11

樓主: harchai

[海外] 泰國 咁好玩...風花雪月 吃喝玩樂

升級  78.15%

二星會員

小小牛 發表於 2014-6-7 09:11
原來 Thaksin兄係巧男人, 矛 harchai兄咁曳曳豬

我冲涼係冲咸濕涼呀,一樣係曵曳架!

升級  78.15%

二星會員

小小牛 發表於 2014-6-7 09:15
尋日有人 whatsapp 咗一條片, 係泰國d 軍人向示威者開槍, 有d 巿民中槍瓜咗, 流血流到成條街都係  同 ...

呢條片係2010年嘅,軍隊係向搞事嘅紅衫鄉吓佬清場,紅衫鄉吓佬係搞事之首,一定要清除,有佢哋存在,泰國永無寧日!

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-6-7 11:36
我冲涼係冲咸濕涼呀,一樣係曵曳架!

鹹濕涼, Thaksin兄, 點沖o架, 打水戰呀

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-6-7 11:40
呢條片係2010年嘅,軍隊係向搞事嘅紅衫鄉吓佬清場,紅衫鄉吓佬係搞事之首,一定要清除,有佢哋存在,泰國 ...

吓, 乜條片吾係今次政變o架咩

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-9 09:03
吓, 乜條片吾係今次政變o架咩

今次政變矛開過槍....

套片應該係2010年, 民主黨執政, 紅衫軍在市中心示威同設路障封路, 軍隊鎮壓有開槍打死數十個紅衫軍.....

套片係隨軍隊既位置拍既, 當然只播影到軍隊開槍, 但有槍手在另一面向軍隊開槍同掉手榴彈又拍唔到 ???

升級  78.15%

二星會員

小小牛 發表於 2014-6-9 09:02
鹹濕涼, Thaksin兄, 點沖o架, 打水戰呀

泰妹好順得人意嘅,你想點玩都可以,但唔好太過份,有D人以為自己畀錢就大x晒,不知所謂,尤其D大6人!

升級  65.52%

四星級會員

Thaksin 發表於 2014-6-9 13:30
泰妹好順得人意嘅,你想點玩都可以,但唔好太過份,有D人以為自己畀錢就大x晒,不知所謂,尤其D大6人! ...

強國人無品, 無教養, 不懂專重自己....
親眼見 : 清邁舊城門 ....條女爬上有圍欄嘅古城牆, 準備俾條仔影相, 但俾個泰人tuktuk司機叫返佢落泥.
泰國世界日報 : 中國遊客往清邁大學遊覽, 大聲叫之餘, 隨處小便, 清邁大學派人往中國註清邁大使館投訴.

升級  78.15%

二星會員

harchai 發表於 2014-6-9 14:14
親眼見 : 清邁舊城門 ....條女爬上有圍欄既古城牆, 準備俾條仔影 ...

D 大6人去到邊,衰到邊,影嚮全球華人!

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-9 12:36
今次政變矛開過槍....

套片應該係2010年, 民主黨執政, 紅衫軍在市中心示威同設路障封路, 軍隊鎮壓有開槍 ...

啊, 原來別有內情, 看來今次此片的流出應該是有人別有用心鳥

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-6-9 13:30
泰妹好順得人意嘅,你想點玩都可以,但唔好太過份,有D人以為自己畀錢就大x晒,不知所謂,尤其D大6人! ...

Wow, 愈來愈想去泰國親親泰國妹妹唷

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-9 14:14
親眼見 : 清邁舊城門 ....條女爬上有圍欄既古城牆, 準備俾條仔影 ...

唉, 二十年唱紅, 再來十年文革打倒傳統中國文化倫常, 禮可有不失乎

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-6-10 02:55
D 大6人去到邊,衰到邊,影嚮全球華人!

d big 6 人去到邊就搶到邊, 請問 Thaksin兄, 佢地會吾會係泰國又搶囡囡又搶佛牌o架

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-10 09:00
唉, 二十年唱紅, 再來十年文革打倒傳統中國文化倫常, 禮可有不失乎   ...

牛兄, 大6開放用外匯卷時, 我已入大6了, 當時同國營外貿進出口公司打交道, D人個個著深藍色解放裝, 佢地係就係對外面世界不了解啦,
不過佢地都係識得自重.
而家 ? 真係唔識講!!!!

升級  78.15%

二星會員

小小牛 發表於 2014-6-10 09:03
d big 6 人去到邊就搶到邊, 請問 Thaksin兄, 佢地會吾會係泰國又搶囡囡又搶佛牌o架   ...

佛牌真係比D大6人搞到貴哂,但囡囡價錢仍然ok!

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-10 17:31
牛兄, 大6開放用外匯卷時, 我已入大6了, 當時同國營外貿進出口公司打交道, D人個個著深藍色解放裝, 佢地 ...

harchai兄, 那時剛剛開放, big 6 人都仲係鵪鶉, 現在有錢了, 就由自卑變成了自大, 大爺禾想怎樣就怎樣, 係矛禮貌矛教養呀, 但禾有錢來消費, 乃吹呀

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-6-10 22:18

Thaksin, d big 6人係去佛寺搶佛牌, 還是去d 舖頭搶o架

升級  91.75%

三星會員

Thaksin 發表於 2014-6-10 22:18

Thaksin兄, 想請問乃係吾係泰國小乘佛教的信徒呢

升級  78.15%

二星會員

小小牛 發表於 2014-6-12 08:59
Thaksin兄, 想請問乃係吾係泰國小乘佛教的信徒呢

對我嚟講冇分小乘佛教,大乘佛教,金剛乘佛教及任何宗教分別,所有宗教都你係同一條路,導人向善,自己有能力嘅就幫D有需要嘅其他人,但有D甚麽無敵,超級,全能,我唔知係乜,總之害人,殺人,厄人D所謂教組織,叫呢班人去仆街啦!

升級  65.52%

四星級會員

Thaksin 發表於 2014-6-12 14:05
對我嚟講冇分小乘佛教,大乘佛教,金剛乘佛教及任何宗教分別,所有宗教都你係同一條路,導人向善,自己有 ...

轉載:

大乘佛教內部對於小乘的看法,有許多分歧。一部份人相信,小乘的教法只是暫時的,不了義的只能階段性用以接引初機學佛的人,並不究竟。這派可以《維摩詰所說經》為代表[4],認為即使犯了五無間罪的眾生,只要修行大乘佛法,也能得到解脫。但是修行小乘佛法,永遠無法成佛[5]。這一派認為小乘佛教是應該受到譴責的。

但是另一部分人相信,小乘與大乘雖然修持方法不同,但同為通往解脫成佛的方法。此派以《妙法蓮華經》為代表[6],它提出「三車喻」,認為在終極意義上,小乘佛法與大乘佛法,兩者的意趣並沒有差別。小乘佛教可以作為大乘佛教的基礎,不應該予以輕視[7]。因為第十四世達賴喇嘛的支持,藏傳佛教信徒通常也避免使用小乘作稱呼,改稱為基乘。

因為「小乘」包含貶義,在學者及佛教徒間,長期存有爭議。1950年召開的世界佛教徒聯誼會達成明確共識,無論在西方或東方對南傳佛教的正確稱呼應當一律使用
上座部佛教而非「小乘」

至於形式上成為佛教徒 : 在泰國, 小沙尼雖然剃頭著僧袍, 但他們並不算是和尚, 要成年後再入寺做才算做過和尚.
做和尚的過程也十分煩複, 大和尚要問剃道人好多次,  同埋要對答如流......我當年就一剔過搞掂, 但我見幾次D泰國仔都被問到口啞啞, 要旁人提示!!

現代人終其一生可以修身行善, 已經不容易了, 枉論參襌成佛呢!

升級  78.15%

二星會員

harchai 發表於 2014-6-12 16:44
轉載:

大乘佛教內部對於小乘的看法,有許多分歧。一部份人相信,小乘的教法只是暫時的,不了義的只能階 ...

所以做人真係好復雜架!