winning11

樓主: harchai

[海外] 泰國 咁好玩...風花雪月 吃喝玩樂

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-23 16:07
好似囡囡同禾講 : "次次同你做都好似同男朋友做一樣"

信唔信由得你, 我就唔信啦   ...

哈哈, 風花雪月嘅嘢, 大家吹下水咪算 law   

如果係有關 佛陀正法的, 禾就吾咁亂講喇

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-24 08:58
Sorry harchai兄, 禾用錯語句, 禾只係想表達驚訝, 為何信奉聲聞乘的泰國人會唸「南無阿彌陀佛」  因為 ...

牛兄, 我估呢度你有D失左前問後答既方向啦.....

首先我quote果段 "nak more dak sad, park ka wak dor........" 我意思係指每個泰國人都會念的.......

你在#168, 問我是甚麼意思, 意思就係類似一般人不停咁念"南無阿彌陀佛" 一樣, 係"意思" 不是謮音,
泰國人當然不會念"南無阿彌陀佛"啦.

我quote 果段討論區內有關呢段巴利語既經文, 不是要你去看別人的討論, 而是內裡有youtube既link, 有呢段野既謮音, 你去聽聽而已.

牛兄問到經文的發音, 準與不準.....
呢樣我都提過啦, 原經文是由梵文譯去中文的, 而且現在的"梵音大悲咒經文" 都是用中文譯的
例 "  南無喝囉怛那哆囉夜耶.南無阿唎耶,婆盧羯帝爍缽囉耶.菩提薩埵婆耶....."
點先叫讀得準 ? 用廣東話讀還是用普通話讀呢 ? 讀得唔準就唔靈?

我當時念既經文都仲記得, 係一個和尚續粒續粒音教我的, 而呢D經文既原文發音是以巴利語為準, 再譯成泰語發音, 相較原來既發音相信也有差異,
但因語系的原故, 發音應比譯往中文差異較少.  曾經睇過一部西藏啦嘛讀經既記錄片, 佢地既讀音就好似我在泰國寺內他們讀既音調啦.

泰國生活既點滴, 我知頗多, 有D野例如蟻蛋我有食過但Thaksin兄就唔敢食啦.

至於佛學內容既野, 我先前已講過, 我都係也也烏架炸, 邊度識jet, 佛牌既野就要問Thaksin兄囉   

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-24 09:35
係呀, 如果近期都不能去泰國請 他信兄教路如何供請佛牌, 禾都只可以死死地氣咁畀錢香港d 牌佬賺 la {:2_4 ...

要乜野牌嘅, 你信得過嘅,  咪叫他信兄幫你搵囉, 寄返泥又得, 等他信兄返香港帶俾你又得. 英至於在香港, 佢當然識好幾間佛牌鋪啦, 你有需要的話, 我叫佢介紹都得呢.

我個人意見姐, 親自去搵佛牌其實唔係幾合乎經濟則, 就第佛牌並不貴, 但坐幾個鐘頭車來回, 電油費都一筆錢啦......

至於話組團囉喎, 我就自由身嘅, 儍起上泥, 天日飛都得架, 所以就係"時間" 呢野已經幾難夾下

剛剛上網睇過, 七月頭往曼谷機票cx $2700左右(包稅),  泰航$2500左右(包稅)!!!!!

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-24 15:44
牛兄, 我估呢度你有D失左前問後答既方向啦.....

首先我quote果段 "nak more dak sad, park ka wak dor.. ...

明白哂, 謝謝 harchai兄的詳細說明

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-24 15:56
要乜野牌既, 你信得過既,  咪叫他信兄幫你搵囉, 寄返泥又得, 等他信兄返香港帶俾你又得. 英至於在香港,  ...

harchai兄, 乜真係可以勞煩 他信兄幫禾揾同埋帶俾禾呀  不過禾愈睇d 資料愈貪心, 想要嘅嘢巧鬼多, 請問不知 harchai兄可否 pm 乃的 What'sapp or Wechat 俾禾, 等禾列告知 harchai兄再幫禾轉俾 他信兄呢   

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-24 15:56
要乜野牌既, 你信得過既,  咪叫他信兄幫你搵囉, 寄返泥又得, 等他信兄返香港帶俾你又得. 英至於在香港,  ...

剛剛上網睇過, 七月頭往曼谷機票cx $2700左右(包稅),  泰航$2500左右(包稅)!!!!!

harchai兄, 禾公司有個同事識人訂機票, 聽佢講香港去曼谷一千六到, 不過禾估矛乜可能係泰航 or CX 喇

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-25 08:53
harchai兄, 乜真係可以勞煩 他信兄幫禾揾同埋帶俾禾呀  不過禾愈睇d 資料愈貪心, 想要嘅嘢巧鬼多 ...

予問題啦

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-25 08:56

harchai兄, 禾公司有個 ...

牛兄, 禾只坐CX or 泰航架炸  

升級  71.33%

三星會員

我現在身在曼谷想問有甚麼地方boby按摩

升級  65.52%

四星級會員

himwai 發表於 2014-6-25 19:02
我現在身在曼谷想問有甚麼地方boby按摩

哈,你咁問,即係同 "我在香港,邊度有雲吞麵食?"一樣,點答你呀

升級  91.75%

三星會員

再次無限感謝 harchai兄的幫忙

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-25 13:13
牛兄, 禾只坐CX or 泰航架炸

收到, 等禾問下個同事攞到咩價先

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-26 08:51
收到, 等禾問下個同事攞到咩價先

釘橋

升級  91.75%

三星會員

harchai兄, 想請問, 如果以一個人計, 係泰國飲碗正正冬蔭公, 直隻老虎蝦, 跟住來隻龍蝦, 然后再來條星斑送飯, 加碟菜, 咁樣大約要港紙幾銀呀    

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-27 08:56
harchai兄, 想請問, 如果以一個人計, 係泰國飲碗正正冬蔭公, 直隻老虎蝦, 跟住來隻龍蝦, 然后再來條星斑 ...

嘩咁冷豐富呀.....一個人唔會咁食, 因為星班or石班都成兩斤一條, 仲有, 一般菜館上面幾樣都係冰既唔係游水既. (就算在海邊, 我都未見過游水海魚)
就算巧多香港人識既建興酒家都矛游水石班!!!
拿呢餐我會咁樣, 當4個人實:
冬蔭公 B200
燒眉公河長腳蝦 4 隻, (蝦頭多膏, 食一隻飽左一半) B1600
燒龍一隻約1kg, B2000
咖厘膏蟹1隻, 約1磅 B2000
炸石班魚一條, 約2斤 B2000
炒菜一碟 B200
大約B8000 (HK$2000, 每人5舊)

升級  91.75%

三星會員

harchai 發表於 2014-6-27 13:26
嘩咁冷豐富呀.....一個人唔會咁食, 因為星班or石班都成兩斤一條, 仲有, 一般菜館上面幾樣都係冰既唔係游 ...

嘩, harchai兄, 巧抵喎   之不過, d 泰國人吾識養住d 石斑, 即叫即清蒸o架

升級  65.52%

四星級會員

計劃7月初往清邁, 7月6日去, 7月11日返
Air asia 直航清邁 :  
7月6日 hk>清邁10:35 ETD 12:20ETA
7月11日 清邁> HK hk 06:00 ETD 09:45ETA
今日機票價:  HK$2170 (全包)
因為air asia回程時間不好, 港龍好好多但票價多HK1000.00 (尚在考慮中, 7月2日final confrim)

升級  65.52%

四星級會員

小小牛 發表於 2014-6-30 08:59
嘩, harchai兄, 巧抵喎   之不過, d 泰國人唔識養住d 石斑, 即叫即清蒸o架   ...

牛兄, 我夠膽講, 香港食游水嘅咸水魚因為配套做得好, 所以可以講話係全世界NO 1.

我有個住在吉隆玻嘅堂兄是做海鮮生意的, 香港游水海鮮是甚麼一回事呢 ?

1. 他在近吉隆玻的"芙容"海邊有一間工場, 內有大魚缸數個 :
    從魚排購回海魚, or 龍蝦等等, 在自己工場養最少3日待海產適應較低水溫, 之後清晨打包, 上午到機場, 下午到香港, 提貨後傍晚已經送到港九各酒樓了.
    現在的活魚都是當地魚排養的, 野生的活班類可以話係無, 有的都是少量由魚民先交去魚排, 等二,三日魚未死的話才由賣去出口商. 但現在強國人俾得起
  錢, 一D貴價魚如野生東星等, 都會到香港後即速運入大6 . 香港當然有得食啦, 但要去到新同樂呢D級數至有囉.

2. 泰國也好, 菲律賓, 馬來西亞也好, 百分之90魚民嘅船都不是為活海鮮而設, 所以D海產一上船已經好快死而魚船則用冰雪住, 早上回到碼頭市場D魚都是已
    死的. 而且一般本地人都無香港人咁咀鵰, 海鮮定要清蒸的!!!!  所以我上面寫左D班係是用油炸而不是清蒸就係咁解啦.

升級  35.48%

四星級會員

harchai 發表於 2014-6-30 14:49
計劃7月初往清邁, 7月6日去, 7月11日返
Air asia 直航清邁 :  
7月6日 hk>清邁10:35 ETD 12:20ETA

harchai 兄, 可惜7月6日這星期我不能成行 ,  下次有機會再報團.

升級  65.52%

四星級會員

oldoilyduck 發表於 2014-6-30 18:39
harchai 兄, 可惜7月6日這星期我不能成行 ,  下次有機會再報團.

No problem 鴨兄,咁,9月或10月啦,到時再plan plan la