winning11

查看: 6695|回復: 5

餐後感-榣柱雞包仔

升級  6.75%

三星會員

今次約左女廚師切磋廚技,佢入到嚟包房做一陣例行工夫之後,就打算為我打蝦膠。我順便睇下佢帶入嚟個兩袋嘢喺乜東東,解開索帶,原來喺兩隻雞包仔,不過包頂有粒大榣柱坐鎮,包細元貝大,又幾特別。見咁趣緻,我都揸上手過下手引。包質彈手光滑,榣柱特大之下充份感受到突點感,色澤鮮明,柱狀突出。我梗喺話要試食吓啦,佢一口就話好。

品嘗緊榣柱嘅時候,俾我炒到佢仲有好滑嘅柚皮,佢問我啲蝦膠唧得未,我話有咁正嘅柚皮,梗要處理好先唧得啦。於是大家更緊密合作面靠面,差啲連對包都壓到扁。我就決定用鵝掌會柚皮,拉底佢條三角巾,令掌同皮會得更有效。我將掌同柚皮炒到興,搞到女廚師都感到飄飄然,再加埋我地身貼身產生出嚟嘅突點磨合效應,佢即刻手軟腳軟,就連打蝦膠都冇晒力,淨喺識得喘氣同出汗。

炒到興起之際,我仲想整多隻毛蟹大家食,打算擦吓蟹啦,佢又話唔好,咁我就只管同佢整理吓啲蟹毛就算嘞。佢就食鵝掌食到興奮喝采,我就專注喺榣柱同柚皮。大家一邊食;一邊合力做蝦膠。我嘅陽力配合埋佢嘅陰聲產生咗互動槓桿作用,蝦膠比女厨師打到起泡唧曬出嚟,做成好幼滑嘅蝦滑麵線,爽爽!!!

升級  24.44%

二星會員

where please tell me

升級  6.75%

三星會員

厘個餐係女廚私人醒嘅,我走入去係比 268 order 佢個飛機餐,然後由女廚以私人感情 upgrade。

升級  88.15%

二星會員

流晒口水!

升級  6.75%

三星會員

女廚都走左,where吾重要啦!

升級  17.67%

三星會員

又幾箋鬼....
浪蕩天涯一浪子