winning11

查看: 6278|回復: 12

大前日於<東門>遇到的事....

升級  45.33%

三星會員

話說小弟去做西裝同買DVD後,被朋友放飛機,無忍就即日回港啦,去到東門<MTR>站買票經羅湖回港,當時晚上11:00PM突然有個阿叔<50幾歲>.......
叔:請問你是否回港?
我:是的
叔:我回港後可以幫手打電話俾我妹妹嗎,叫佢即係來羅湖接我返香港!
我:好的! 你發生左咩事?
叔:我的證件唔見了,我在香港無襯人呀,我妹妹是從日本飛過來的,佢明日會到呀
   ,你回到稥港後佢應該到了,到時你打俾佢話我在香格里拉酒佔LOBBY等佢!
我:為何你唔見證件?
叔:俾人打劫了,電話又無了,錢又無,我太太仍在寶安機場等我呀!
叔:你可以借5角我搭車嗎?我只得1蚊5角咋!
我:無問題
叔:俾張卡片你,我做皮草生意的,主要係日本,上海都香港,其實係我家姐的生意,
    不過佢過身後就無人理啦,要我同妹妹去接管了!如果你來日本旅行可以搵我呀!
我:你要等到明日不如我俾幾十蚊你買下水同食物啦!
叔:唔駛啦,客氣了!平水相逢不能要你的錢呀!
<<到了香格埋拉後>>
叔:你有無電話可以幫我打俾我妹妹?
我:無呀,無長途架!
叔:我好似有張一卡兩號可以打呀,用你電話來打呀!
我:好!
跟住打去香港無人聽!
叔:話咁你幫我打去日本呀!
終於通了,阿叔講日文,又同佢親人講港東話!
叔: 呀邊個...我妹妹有無來香港呀,咩話佢最快要明晚或後日先來到?我好啦我在深圳等佢到明晚啦!咁你叫妹夫過5千蚊俾我呀,同埋叫妹妹來到買幾部電話平D可以了!咩話條數要明日先過到?好啦好啦!
叔:X生,你可以借過戶口俾我嗎?我妹夫要過數來呀!放心唔係駛黑錢,幾千蚊啫!但你明日可以囉返來羅湖俾我嗎?
我:好!但要我放工後才可以呀!
叔:你咁老實,幾千蚊我信得過你!到時你唔駛全數俾我架!
我:唔好你等錢救命呀,好啦明日如果CHECK到數我返來俾返你呀!
叔:唔該你,時侯不早了,你要趕住過關了,快行啦!
我:咁我留一百蚊俾你啦,你買水都要啦!
叔:其實我女兒病左,佢同我太太仍在寶安機場等我呀,我要去接返佢地呀,呢度過去的士錢要150蚊呀,
我:咁我俾2百蚊你啦!
阿叔收左!
叔:佢話女兒因為病想租間房俾佢住,要200蚊左右!你可以俾多少少我嗎?
我:我都要搭車生活喎!(我估到咩事)
叔:淨係你幫到我咋!
我:我夠鐘過關了!
叔:你都趕唔到啦,快12點了!
我:結果我無理佢啦,過左關啦!
之後當然......你地估到啦!
各位我係咪好ON9呀,一心諗住幫人?!

升級  56.67%

三星會員

yes,自從果次之後,我在大陸乜人無厘頭行埋來問我野都唔會理

升級  17.78%

二星會員

裡d on9野成日都有架啦~估到會有on9中招姐

升級  53.33%

二星會員

I learn something new everyday.   Thank you !

升級  2.92%

三星會員

有冇睇到佢係咪真打去日本 (country code 81) ?

升級  1.48%

二星會員

對大陸人幾時都要硬心祥...
偉大祖國除左公認係「世界工廠」,仲係「世界人肉市場」!

升級  77.04%

二星會員

就係有噤嘅呃錢仆街, 連累好多真正行乞或者真係有難嘅人冇人肯幫!
而一心想做好心嘅善心人都唔敢做善事....正仆街

升級  21.11%

二星會員

c兄好在及時醒覺得以全身而退

升級  93.5%

三星會員

呢啲正一仆街嚟㗎!好心著雷劈......
我希望有一個像<五星物語>中,擁有比人類對愛更為執著,更為堅守的fatima...!拉克西絲"ooh!...master...!!"

升級  0.67%

三星會員

師兄~~~別再on 99 啦, 經一事呀,
hello

升級  61.85%

二星會員

傻架~~ 二百蚊... 夠我食餐好架啦~~ 係上邊... 真係未見過好人....

升級  25.56%

二星會員

ching 心地好

升級  62.96%

二星會員

真係好ON9, 不過吾怕啦, ON9一次啫, 話俾大家知可以大家吾洗ON9, 都係好事.