winning11

查看: 7733|回復: 15

金毛港青大戰東北大哥

升級  45.33%

三星會員

話說某日與友一行數人 wet 至天明 , 晨咁早幾個老鬼學人食麥記早餐 , 地點位於佳寧娜廣場 ,
由於位處地有2/F及地舖兩間 , 於是乎捨遠就近選擇地舖購買 , 當挑選完餐號及俾錢後 ,
收銀台服務員哥哥隨後叫我地攞早餐 ,
誰不知坐晌隔離枱有三位港人青年 , 點睇亦唔過廿歲 , 髮型不規則長短染有金毛 , 帶住青島牌 LV 斜孭袋 ,
對住我地話" 喂 , 我地先喎 " , 冇問題回敬一句 " 咁你地攞先啦 " , 但係服務員哥哥話 " 幾份早餐係喱幾位先生買喎 " ,
金毛港青即大聲講 " 我夠叫先過佢地成個字啦 , 又唔見你叫我攞 ' ,
服務員哥哥即駁咀 " 係你有講過 , 不過你冇俾錢呀先生 "

以下係前途有為既金毛港青與服務員哥哥既對話.

金毛港青:你咁講算乜x野意思呀 , 即係話我冇錢呀!
服務員哥哥:唔係咁意思 , 你誤會o勒先生 , 冇講過話你冇錢.

金毛港青:唔係點x解唔x俾我先呀.
服務員哥哥:你未俾錢嘛先生.

金毛港青:個x個買野都係講x完攞野o個時先俾o架啦 , "調理露毛" 信我唔x過呀死"大陸仔" , "我香港人喱o架調理露毛" (跟手大力拍枱).
服務員哥哥:唔係咁意思 , 你講完之後我已經即刻打機 , 跟住行去後面攞野俾你 , 到向你收錢時見你冇反應可能似係考慮改餐 , 所以我咪留起份餐 , 咁啱喱幾位先生叫既又差唔多, 咪俾佢地先囉.

金毛港青:咁你唔講多聲 , 死o架你 "調理露毛"
服務員哥哥:跟你講左三次啦 , 你淨係睇上面同餐紙冇理到我呀.

金毛港青:咁而家即係點呀?我唔x啱呀!係咪想玩野先!
服務員哥哥:唔好咁講 , 橫掂隔離幾位先生話讓番俾你先 , 不如你要先啦.

金毛港青:你當我乜x野 , 話讓就要o架拿 , D 野凍x晒啦 , 你醒 D 啦.
服務員哥哥:咁我即刻攞過俾你啦先生.

金毛港青:而家冇手攞錢俾你 , 我拎 D 野埋枱先轉頭俾你.(門外大木枱
服務員哥哥:先生 D 野齊囉可 , 多謝 $54 蚊.

金毛港青(2號人物):驚我地唔俾錢你咩x樣 , 駛唔使即刻追出尼呀 , 幾多錢咁巴x閉呀 "調理露毛"!
服務員哥哥:對唔住呀先生 , 因為係公司規定唔好意思.

金毛港青:點解 $54 蚊o架下!$17 蚊三份唔係 $51 咩?"調理露毛" 呃我錢呀 "死大陸仔"!
服務員哥哥:因為三杯係大奶茶每杯要加 $1 蚊.

金毛港青(2號人物):你話呀!
服務員哥哥:唔係 , 係公司規定.

金毛港青(2號人物):咁你個牌又唔寫明 "調理露毛"!
服務員哥哥:我都唔係咁清楚 , 因為係公司既規定.

金毛港青:好呀 , 過喱收丫, $54 蚊下話 , 拿接住. (此時錢唔係叫俾 , 而係掉落地下)!
服務員哥哥: (執番錢之後 , 眼已有怒火) 先生唔好意思公司唔收港幣 , 有冇人民幣呀?

金毛港青:你而家係咪玩野呀!D 錢假o架!俾足錢你仲阿支阿佐.
服務員哥哥:因為係公司規定唔收港幣.

金毛港青(2號人物):咁叫你話得事既過喱啦 , 有錢都唔收咩世界.
服務員哥哥:唔好玩我啦先生.

金毛港青:邊個玩你呀 , 而家玩你唔起呀! 野我地就食x左 , 冇人仔晌身咁點丫!
服務員哥哥:唔係呀 , 公司真係規定唔收港幣.

金毛港青:發覺你好x煩 , 知唔x知我係邊個呀下! 我係香港xx o架 (清朝義和團遺留至今既濕九組織).

就晌喱個關頭 , 突然有意想不到既轉變 , 人在做/天在看 , 真係有報應o架!

正當金毛港青群得意之際 , 有大約十多名身形高大既平頭裝東北男仕原來睇到剛才發生過程 , 其中有超過一半以上肯定過 6 呎 , 我與友人梗係仍留晌麥記內 window table 坐定定睇戲啦.

其中一名東北男子上前問"牙斬斬"既金毛港青:為什麼不給錢(普通話).
金毛港青:咩呀 , 唔係唔俾錢 , 係佢唔收姐.
東北男子:那你給吧(普通話).
金毛港青:他 blue 收禍怎麼攪呀(唔咸唔淡普通話).

東北男子:人民幣呀(普通話) pool 街(廣東話).
金毛港青:紀咪紀攞(普通話) 唔使咁惡下話大佬(廣東話).

東北男子:我才不是你甚麼大哥 , 我的兄弟沒有你那麼遜(普通話)!
金毛港青:紀完錢走得啦(唔咸唔淡普通話)

此時背後眾多東北男仕仍然不發一言.

金毛港青:靚仔 , 你好x命(俾人仔時向服務員哥哥講的話).
東北男子:你說什麼?你跟我出來(普通話)

金毛港青:尾什麼(唔咸唔淡普通話).
東北男子:你是香港的(普通話)?

金毛港青:屍呀(唔咸唔淡普通話).
東北男子:我看你好像有點兒不順 , 是嗎(普通話)?

金毛港青:有什麼有點 blue 善呀大佬(唔咸唔淡普通話)?
東北男子:操你媽 , 你是那一伙的(普通話)?

金毛港青:什麼那衣火呀(唔咸唔淡普通話) , 我香港xx既(濕九義和團組織九等靚仔) , 衣家咩事先 唉.......我走 費事講咁多 , 有 D 咩粉筆字算數好唔好(廣東話).
東北男子:你剛才說什麼 ,什麼香港xx的 , 你知不知道這兒是中國深圳 , 你們香港人有什麼了不起呀 , 我操你媽的(普通話)!

東北男子:給我打(向後做出一個手勢)(普通話).

三位年青有為既金毛港青被圍打接近兩分鐘(睇錶) , 估計佢地親生阿媽亦未必認得出佢地個樣 , 東北男子群在打期間邊打邊鬧"香港xx啦香港xx啦操你媽"(普通話) , 其中帶頭o個位大哥走入o黎向我地問 , "你們沒事吧"(普通話).

我地:沒有事謝謝(普通話).
大哥:沒有事就好了, 他們有沒有攪你們呀(普通話)?

我地:沒有 , 沒事謝謝(普通話).
大哥:真的沒有就好了, 有的話說出來呀 , 不怕(普通話).

我地:真的沒事謝謝(普通話).
大哥:繼續打(向外指揮)(普通話).

我地:A 這位大哥 , 不要再打啦 , 會打死他們的(普通話).
大哥:我在外面看早就看不過眼啦 , 這些小子呀不給他們一些教瞓不成呀 , 香港人有什麼了不起呀對不對 , 又不是比我們高檔 , 我操 , A 你們也是香港呀(普通話)!

我地:對 , 從香港過來 , 但我們也是中國人 , 跟你一樣也是漢人沒有什麼不同(普通話).
大哥:倒也是 , 好啦好啦不要打啦(向外指揮).

繼後大哥用腳踩住金毛港青心口話:小子, 我是東北的 , 如果不是裡面你們的香港人勸我饒你們的狗命 ,
今天一定打死你呀小子(普通話) , 言畢隨即吐一篤愉快口水到金毛港青面上然後散去

單睇表面三位金毛港青有兩個手型扭曲應該斷左 , 全部成身紅過紅番 , 步履闌珊落荒而爬 ,
冇耐 manager 到問過究竟後 , 瞓示員工剛才咩事都冇發生過 , 有咩人o黎都要話唔知或者冇,  
睇完金毛港青威武下場及食完凍包後結伴回港.

升級  5.58%

三星會員

都話而家d年青人一d禮貌都冇ga la...(雖然我都係廿幾....= =||)
去到人地地方有禮貌係好緊要ga
責 任 感 也 好 , 才 能 也 好 , 都 是 有 限 度 的 。 不 論 別 人 的 期 望 多 高 , 或 如 何 強 迫 , 不 可 能 的 事 情 永 遠 也 不 可 能 。 //楊 威 利 語 錄

升級  3.17%

三星會員

好心涼喎.... 點解冇相??
大勝=鋤大姐
其他分身與我無關

升級  8.5%

三星會員

入屋叫人、入廟拜神、在人地地方攪事、自己掉臉、低死啦!

升級  93.5%

三星會員

呢啲死o靚仔真係唔俾啲教訓佢哋都唔得!仲以為自己係香港人就好似當啲大陸人係低檔次啲,俾人打死都唔會有人可憐!
我希望有一個像<五星物語>中,擁有比人類對愛更為執著,更為堅守的fatima...!拉克西絲"ooh!...master...!!"

升級  35.17%

三星會員

一班 on 9 仔 ! 中國咁大地方咁多幫派 !
同人響一個香港字頭真係 on 9 行為 !
做人咁唔醒目又無禮貌抵比人打 ! 好有錢既都唔駛返大陸玩啦講真 !
重要扮豪客真係頂佢唔順 !
香港人 = 衰人 呢個形象已經深入內地同胞既心中 !
看來無法挽回了 !
[ 樹大有枯枝 , 族大有乞衣 ! ]
都唔明 d 人而家重咁鬼老土 , 用小小錢上大陸扮豪客 !
其實 d 無撚用既人先會做 d 咁既事 ! 自卑心作祟 ! 悲哀 !

升級  42.17%

三星會員

就算老到冇牙都係!
好野,你係得既!

升級  50.74%

二星會員

打得好我支持東北佬他們底死

升級  58.75%

三星會員

有無攪錯呀!黎D卜街,香港人垃圾、打死罷就!你地做乜被條生路佢行!
精選語句:『你最重要的性器官不在兩腿之間,而是在你的頭腦裡』

升級  61.85%

二星會員

正呀~~ e個大哥西利呀~~ 咁有道義既?? 唔係係世界上死晒架啦咩??

要見好就收丫馬.... 俾人打死都唔知咩事... 食個幾銀野都唔想俾... 應該叫大哥call d 靚 呵舊屎過佢地食咪好囉~~

升級  61.85%

二星會員

原帖由 浪子心 於 2007-10-17 09:07 AM 發表
一班 on 9 仔 ! 中國咁大地方咁多幫派 !
同人響一個香港字頭真係 on 9 行為 !
做人咁唔醒目又無禮貌抵比人打 ! 好有錢既都唔駛返大陸玩啦講真 !
重要扮豪客真係頂佢唔順 !
香港人 = 衰人 呢個形象已經深入內地同胞 ...

剛剛先記得... 班友都唔多讀書既... 唔俾人打唔俾人教訓就其啦~~
文中所講... 義和團遺留既.... 無讀歷史咪唔知輩份囉~~ 正所謂打機都有總亶啦... 自己守邊疆既... 唔好玩咁大先得架...

升級  3.7%

二星會員

抵死... 最憎人講粗口 無禮貌

升級  51.83%

三星會員

我地係出嚟玩嘅,
唔係出嚟行,
出嚟玩係求開心,
唔好分邊個叻邊個勁.

升級  10%

一星會員

點解拍低啊...好想睇,,,...

升級  18.15%

二星會員

講到尾恰老襯就唔啱!老麥仔打份工啫,人地客氣對你,做乜玩九人?

抵打!

升級  81%

三星會員

真係要多謝一下呢班東北大漢的見義勇為, 呢班金毛仔真係正PK, 見人服務生就蝦人, 見到人多就死狗!