winning11

查看: 5887|回復: 5

餐後感-一閣兩制

升級  6.75%

三星會員

地點:深圳一休閒塲所

第一次黎到厘間休閒餐廳食情侶套餐,女廚師同我一齋擦鮑魚、浸花菇、洗海蔘...大家都做好熱身準備之後,就一齋合力做好厘一餐。

我地先黎一個手磨咖啡豆,然後魚唇會花菇、西柚煎大蝦...之後就倫到主菜海蔘扣鮑魚。女廚師欣賞海蔘夠彈牙,我就好滿意鮑魚扣到軟熟溏心,大家都食到好鬼過隱,佢仲攬實我一齊暢談心事,話我同其他食客吾同,好斯文…

第二次再黎,部長叫我自己洗定菜先,我當然吾理佢,如果同個廚吾夾,咁洗定黎做乜Q。女廚走到門口問:「我可以嗎?」我都認為可以,就比佢上。

打算一齊清洗吓,點知佢話已經洗好曬啲餸,整下手磨咖啡豆,又話姨媽攞走左部咖啡機,花菇未淋,西柚未熟...

咁有乜Q嘢食呀???

就只係得,一…隻…死…蟹!!!

之後佢話黎煑餸嘅任務已經完成,冇嘢搞就不如早走(仲有粒幾鐘至到鐘)。我話想係房休息吓,佢就即刻話可以包埋佢過夜!!!我比左加工費佢!想佢盡快消失就算Q數!自己係房靜一靜。更加意想不到嘅係!!!佢話要早走,咁我就要同佢一齊落樓埋單至得!!!

我覺得厘條女嘅飲食文化,好似係朱囉記年代嘅恐龍,淨係想食人隻車。乜Q嘢菜式都做吾到,廚妓破產,"姿"不抵債,點靚都只係死蟹一隻,食入口,實會嘔!我係想嘔嘅狀態之下,當佢透明、食吓煙、睇吓電視,夠鐘就落樓埋單。

厘隻死蟹廚,死狗咁跟我落樓,一齊到前台埋單,好驚我投訴佢而又冇投訴之下迅速閃返入妓師房。

事件雖然只係直接牽涉厘位女廚,但係死蟹處處有,一定吾止得一隻!

升級  87.33%

五星級會員

小蚯

QQ
真冇運,貼錢買難受
今夕隕歿五星紅太陽,他朝揚起龍獅香港旗

升級  1.48%

二星會員

咁去到街市, 點樣揀先揀到靚蟹呢?

升級  3.92%

三星會員

真冇運 死蟹一隻!

升級  53.33%

三星會員

請問廚房在哪?
人生得意須盡歡 莫使金樽空對月

升級  23.7%

二星會員

thanks ching report but "食死蟹" the feeling too bad ... sometime I tell myself next time will be try best girl