winning11

查看: 6605|回復: 18

小心...小心~東 莞 常 平

升級  87.24%

四星級會員

4 日 內 第 2 宗  港 人 返 常 平 登 賊 車 遇 劫

東 莞 常 平 又 發 生 港 人 遇 劫 事 件 。 兩 名 在 當 地 有 物 業 的 香 港 男 女 , 前 日 返 回 度 假 期 間 乘 搭 ( 俗 稱  包 車 ) 的 白 牌 車 時 誤 登 賊 車 , 遭 三 賊 毆 打 洗 劫 , 合 共 損 失 近 8 萬 元 財 物 , 兩 名 事 主 昨 日 返 港 治 理 , 他 們 異 口 同 聲 呼 籲 : 「  內 地 唔 好 搭  包 車 呀 ! 」 今 次 已 是 當 地 四 日 內 第 二 宗 同 類 事 件 。

今 次 遇 劫 的 男 女 分 別 為 退 休 小 販 黎 伯 ( 65 歲 ) 和 姓 黃 的 退 休 女 保 安 員 ( 48 歲 ) , 他 們 是 朋 友 關 係 , 同 在 常 平 一 個 大 型 屋 苑 置 有 物 業 , 不 時 都 會 相 約 返 回 度 假 。 前 日 中 午 12 時 許 , 在 常 平 市 中 心 的 荔 香 樓 一 間 酒 家 飲 茶 後 , 在 附 近 巴 士 站 候 車 準 備 返 回 屋 苑 , 由 於 等 了 良 久 都 沒 有 車 , 他 們 於 是 順 手 截 登 了 一 輛 白 牌 車 , 豈 料 原 來 是 誤 搭 賊 車 。
當 時 , 白 牌 車 上 只 有 一 名 司 機 , 汽 車 開 行 了 約 10 分 鐘 到 達 一 處 僻 靜 地 方 停 下 , 突 然 有 三 名 男 子 登 上 白 牌 車 , 持 刀 向 兩 名 事 主 打 劫 , 並 用 膠 布 將 他 們 封 口 及 綁 手 綁 腳 , 將 他 們 身 上 財 物 洗 劫 一 空 。 黎 伯 被 劫 6,000 元 現 金 、 約 值 一 萬 元 的 金 頸 鏈 和 玉 佛 吊 墜 ; 黃 女 被 劫 4,000 元 現 金 、 價 值 三 萬 多 元 的 帝 舵 錶 、 金 頸 鏈 和 兩 部 手 機 。

毆 打 女 士   迫 說 提 款 密 碼

另 外 , 賊 人 又 劫 去 女 事 主 的 銀 行 提 款 卡 , 並 迫 令 她 說 出 密 碼 , 其 間 曾 向 她 拳 打 腳 踢 , 賊 人 事 後 前 往 銀 行 提 取 了 20,000 元 。 之 後 留 下 百 多 元 和 證 件 , 將 兩 事 主 棄 於 路 邊 , 事 主 自 行 掙 脫 綑 綁 報 警 。
男 女 事 主 昨 日 下 午 1 時 許 返 回 香 港 到 北 區 醫 院 求 醫 , 女 事 主 慨 嘆 稱 : 「 我 一 向 都 好 小 心 , 唔 會 戴 貴 重 野 返 內 地 , 點 知 今 次 一 時 大 意 就 俾 人 打 劫 啦 ! 總 之 ,係  內 地 唔 好 搭 麵 包 車 呀 ! 」 上 周 三 , 兩 名 香 港 男 子 亦 在 常 平 誤 上 白 牌 賊 車 , 遭 三 名 匪 徒 拳 毆 洗 劫 , 損 失 財 物 兼 且 受 傷 而 回 。

我愛碧咸...

升級  53.33%

一星會員

真係要小心小心帶眼搭車

升級  51.83%

三星會員

回復 #3 blok 的帖子

我係常平成日都坐麵包架咁点算呢?
唔通要行路
警告︰本文章內容只適合18歲或以上人士觀看.內容可能令人反感.敬請留意

升級  87.24%

四星級會員

搭的士....其實會好d~

但係有時都會中招
我愛碧咸...

升級  56.67%

三星會員

的士點都好d卦,加上有部分麵包車都係收廿蚊,而家甘撚熱,的士有冷氣,梗係坐的士啦

升級  51.83%

三星會員

原帖由 blok 於 2007-7-17 07:19 PM 發表

你係CP咁耐都無相熟既司機??

blok兄真係冇架,落深圳嘅的士就有熟嘅
警告︰本文章內容只適合18歲或以上人士觀看.內容可能令人反感.敬請留意

升級  51.83%

三星會員

原帖由 神鋒 於 2007-7-17 07:46 PM 發表
的士點都好d卦,加上有部分麵包車都係收廿蚊,而家甘撚熱,的士有冷氣,梗係坐的士啦

D的士佬有D好撚衰架見你短程佢就唔開冷氣

升級  35.17%

三星會員

坐 d 四輪仔(麵包車) 熱到仆街 !
一起標就最小 $ 15 (貴撚過坐的士)
但係東莞好多地方 d 的士都唔多 , 四輪仔佔大部份 !  無計 !

升級  51.83%

三星會員

原帖由 DustTillDawn 於 2007-7-17 10:18 PM 發表

咪撚制, 唔熟唔食, 你都唔知佢幾時會做你呀   

唔撚會卦. .條友係東莞士塘人 唔係外地人喎老友
我唸會安全d卦

升級  11.92%

三星會員

Winning ◆11 哥◆

原帖由 十郎 於 2007-7-17 10:41 PM 發表

唔撚會卦. .條友係東莞士塘人 唔係外地人喎老友
我唸會安全d卦

依d好難講, 可能本身係好人一個, 但佢都有可能有無掂ga時候, 到時咪....
警告︰完全に18禁無修正なので注意。

升級  51.83%

三星會員

原帖由 DustTillDawn 於 2007-7-17 10:43 PM 發表

依d好難講, 可能本身係好人一個, 但佢都有可能有無掂ga時候, 到時咪....

呢樣就真係好難講 ..不過而家走多數搭大巴去黃崗,平D嗎

升級  11.92%

三星會員

原帖由 十郎 於 2007-7-17 10:48 PM 發表

呢樣就真係好難講 ..不過而家走多數搭大巴去黃崗,平D嗎

皇崗依家幾銀呀

升級  51.83%

三星會員

原帖由 DustTillDawn 於 2007-7-17 10:51 PM 發表

皇崗依家幾銀呀

你問的士定大巴呀

升級  11.92%

三星會員

原帖由 十郎 於 2007-7-17 10:53 PM 發表

你問的士定大巴呀

除咗大巴唔通有火車

升級  51.83%

三星會員

原帖由 DustTillDawn 於 2007-7-17 10:53 PM 發表

除咗大巴唔通有火車

挑有的士架 大巴35皮荔香樓上車

升級  11.92%

三星會員

原帖由 blok 於 2007-7-17 11:21 PM 發表

你扮唔識呀....

好耐無行個邊, 唔知有無加價呀

升級  11.92%

三星會員

原帖由 blok 於 2007-7-17 11:36 PM 發表

你屋企對面梗有一兩架的士係度既....

個d唔係外省的士咩

升級  0.74%

二星會員

i went before
by train and take taxi to sauna
after by sauna car go back to train station
it's must be safe~~~~

升級  56.67%

三星會員

原帖由 pcklaw68 於 2007-7-20 12:25 PM 發表
i went before
by train and take taxi to sauna
after by sauna car go back to train station
it's must be safe~~~~

呢個都係好方法....