winning11

查看: 3539|回復: 3

大陸的術語(原來大陸人叫香港人做..)

升級  35.19%

二星會員

轉載
大陸網民叫我們"香港人"是 "港農"原來是貶義,
(香港土佬), 以前叫大陸人" 亞 燦 " 一樣。
鬼叫我地靠國內人來港推動經濟咩 !

現集合了一些國內報章,QQ中常用術語, 北上神州就唔怕
人地話我 們 " 港農 "啦。(如有錯漏,請指教)。

看不懂,不明白叫-------暈倒。
見面-----------聚會。
大哥-----------兄台。
跟不上時代---叫農民!
看法叫----------愚見。
有錢佬-----vip。
提意見-----拍磚。
支持------------頂。
強烈支持------------狂頂。
不忠------------外遇。
追女孩------泡mm
吃-------------------撮。
姐姐叫-------------jj。
哥哥叫-------------gg。
發貼,出post---------灌水。
網名叫-------------id。
羡慕叫-------------流口水。
尷尬叫--汗
不喜歡叫--吐
變態叫―――bt (普通話拼音)
佩服―――pf (普通話拼音)
我吐叫―――metoo
波霸叫―――bbs
昏倒叫―――ft ( 英文faint)
再見―――3166,886,88
就是叫―――9494(普通話發音)
原諒我叫―――165
我愛你叫―――520
倒楣叫―――衰!
單身女人,叫―――小資!
工薪階層叫―――上班一族!
總經理叫―――ceo!
春風路

升級  62.59%

二星會員

波霸叫―――bbs ,點解?

升級  71.48%

二星會員

大陸人真喺懶,簡體字已經夠簡,仲要簡化詞,簡化句。

升級  1.58%

三星會員

唉, 風水轉啦. 鬼叫班香港人以前成日笑佢地係大陸土佬咩 ! 人地宜家威過你呀 !