winning11

查看: 3102|回復: 5

東門買DVD...被人換假錢~小心

升級  87.24%

四星級會員

真人真事~(請勿轉貼,只限winning11)

上星期日,係瑪雅城揼完骨~之後去東門食個lunch,順道行下街

嘩,仆佢個街  咁多人行街嘅...又迫又多人,點行喎

都係行一陣再去買DVD,之後準備回港

先去一間買DVD嘅舖位睇碟...睇完都唔啱~太貴(本身係水圍/下沙買開)

之後走人...行出門口~有位女人撩我地問我地係咪買碟(DVD/演唱會)

我地都唸左陣...博唔博好...因為驚買左返屋企睇唔到~

唸下唸下一隻都係6-7蚊,睇唔到咪當食野食咗果幾蚊囉

咁就跟左個女人去揀碟,去咗東門M記後門果條樓梯到揀碟......

佢地唔係拎碟比你揀~係比d封面套你睇~睇完啱心水同佢講,佢mark得之後再拎

揀完又要等人拎碟...都等左5-10mins,

到最精彩嘅環節啦

碟到左~咁我地好自然緊係俾錢架啦

我個fd先比一張人民幣一百蚊......比個男人~

男人摸左一摸...就話:張銀紙太新啦,唔收...仲問有冇第二張

咁我個fd又係銀包到拎左第二張人民幣一百蚊出黎,再比佢地

先比左佢地~之後佢好快手袋左張一百蚊,唔知係邊個袋又拎左張假嘅一百蚊出黎

佢地話:唉...張銀紙假架喎...點算丫~~你地仲有冇散紙或者港幣丫

咁我個fd又on 9 9 係銀包拎左張港幣百蚊出黎-.-再比佢地

佢地收左仲拎返錢比我個fd...咁我地就走左=.=

之後我同我個fd講~~你比人換左錢啦...我仲叫佢拎張一百蚊比我睇下

一睇同真嘅好相似=.=但係右下角100<~呢個位冇凹凸....同埋一摸上手就知

咁就比人換左張一百蚊=.=真係快手到你唔信......

P.S.中國唯一得一百蚊,五十蚊,二十蚊,十蚊,五蚊,二蚊,一蚊,五角...紙幣

好彩中國冇五百蚊同一千蚊紙幣~最多比佢地呃嘅都係一百蚊,五十蚊...

所以各位師兄們...買野/換錢/找錢時記得睇清楚d銀紙先   
我愛碧咸...

升級  49.6%

六星級會員

其實係大6買dvd番hk,算唔算犯法架   
不在其位,不謀其政.

升級  50.17%

三星會員

大陸d人偷龍轉鳳真係好快手.......三四個朋友都睇唔到佢換真厲害.......在大陸最好要有零錢

升級  50.17%

三星會員

瑪亞城應該只有正骨啩.......我都想知有冇邪骨,唔知有冇師兄知道呢?

升級  50.17%

三星會員

我收撚到啦c兄

升級  50.17%

三星會員

主診医生講得啱......真係要係銀紙度畫隻龜先有記認....都係一句,自備零錢