winning11

查看: 2622|回復: 2

[再思社區] 男人健康系列:腳臭

升級  8.52%

二星會員

之前講咗禿頭呢啲難以啟齒嘅男士問題,今日我哋又同大家講下啲男士們常見嘅尷尬病,唔使開口講添呀,一除鞋就feel到,就係腳臭喇!

本身足部係會比身體其他部份比較大體味,有啲人隻腳板甚至會發出惡臭,原因主要係有呢兩方面嘅:

1. 足部多汗:按每寸皮膚計算,足部本身已經比身體其他部位有更多的汗腺。呢啲汗腺不單只好似身體其他部位嘅汗腺咁會喺天氣炎熱或者運動嗰陣排汗,實際上佢哋會大量而且無時無刻咁產生汗水!而且當汗水被困於鞋入面就會難以蒸發消散。

2. 汗水加速細菌滋生:著咗鞋之後對腳板就係處於一個陰暗同潮濕嘅環境,咁樣係有利於嗰啲正常存活喺我們皮膚上嘅細菌滋生繁殖。而呢啲細菌係會製造出異戊酸 – 引起難聞腳臭嘅元兇!

知道呢兩個腳臭原因之後,就當然要對症下藥,解決問題啦!因為講到尾都係因為腳底汗水積聚引致細菌滋生發出臭味,所以解決方法要主力集中喺減少腳部積聚嘅汗水同埋細菌數量!首先,各位師兄弟當然要保持足部衛生啦!每日返到屋企都即時清洗雙腳,清洗完更加要抹乾足部,尤其是腳趾罅!另外,亦都要減少汗水及減低濕氣,減低細菌滋生。

如果發現自己有尷尬嘅腳臭問題,當然就梗係搵醫生解決問題啦,但面對自己身體健康狀況同樣重要!如果懷疑自己有染上性病嘅風險,就記得睇醫生喇!定期身體檢查都好重要架!我哋再思提供免費嘅愛滋病同梅毒測試,20分鐘就知道結果!定時知道自己愛滋病或梅毒感染狀況先可以確保自己同你伴侶嘅身體健康。而且,一旦染上性病,患上其他性病,甚至愛滋病嘅風險都會提高!所以為咗自己身體著想,性交嘅時候全程要正確使用安全套,無論口交,陰道交或肛交都要使用安全套,以減低患病風險。快啲預約做測試啦!

【再思社區健康組織】(NGO)
性健康諮詢;
免費、不記名、保密、
愛滋病毒/梅毒快速測試
電話: 3188 9024
手機: 6424 8126
地址: 再思新地址旺角弼街9-15號恆利中心302室

升級  5.19%

二星會員

以前天氣好熱都冇腳汗冇腳臭,宜加唔知係唔係年紀大左,會有腳汗,有少少臭

升級  8.52%

二星會員

assking123321 發表於 2021-5-6 21:05
以前天氣好熱都冇腳汗冇腳臭,宜加唔知係唔係年紀大左,會有腳汗,有少少臭 ...

咁就要更加留意自己嘅個人衞生喇!