winning11

查看: 2891|回復: 3

[再思社區] [歷史系列] 點解梅毒叫花柳?

升級  8.52%

二星會員

上一回同大家講到「風月」嘅來源,今日就同大家討論下點解梅毒叫「花柳」啦!

梅毒嘅來源係點嚟嘅呢?科學家暫時已知嘅係人類係梅毒嘅自然宿主,即係本身梅毒就係要依靠人類做載體去生存。雖然個名話就話係梅毒,但其實佢唔係病毒嚟架!梅毒係由一種叫梅毒螺旋菌嘅細菌引起。梅毒大約去到16世紀由葡萄牙人傳入廣東一帶,後來明朝時醫學界陳司成著作《霉瘡秘錄》有詳細記錄梅毒的病徵,係中國最早期嘅記載。後來李時珍於《本草綱目》都有涉及梅毒嘅傳播情況。

好喇講咗咁耐,咁點解梅毒又俾人稱之為「花柳」呢?古時人們認為梅毒係一種毒瘡,同埋係「尋花問柳」,即係出去嫖娼先會有嘅病。咁而家現今社會大家都知咩叫梅毒架啦,而梅毒係透過性接觸就有機會傳播,唔係淨係嫖娼先會有嘅!

仲有,如果唔及早發現及治療,梅毒係可以致命架!所以大家每次進行口交,陰道交或者肛交嘅時候,都記得要正確使用安全套呀!正確使用安全套除咗預防梅毒之外,都可以預防到愛滋病感染架!用套固然重要,但定期檢查驗身,了解自己身體狀況同樣重要!愛滋病同梅毒快速測試都係20分鐘內就知道結果架喇!為自己健康,盡早做測試!

【再思社區健康組織】(NGO)
性健康諮詢;
免費、不記名、保密、
愛滋病毒/梅毒快速測試
電話: 3188 9024
手機: 6424 8126
地址: 再思新地址旺角弼街9-15號恆利中心302室

升級  59.63%

二星會員

有趣歷史知識,多謝!

升級  5.19%

二星會員

長知識!